Web Analytics Made Easy - Statcounter

تارا، خودروی جدیدی که برای رانندگی با آن باید بیمه شخص ثالث داشته باشید.

تارا جدیدترین مدل خودروی ایران خودرو است که بر پایه پژو ستروئن و با تغییراتی روی پژو 301 ساخته شد. البته شاید شما به دلیل جدید بودن این مدل، تعداد خیلی کمی را مشاهده کرده‌باشید؛ اما با توجه به ظاهر جدید و بهره بردن از فناوری­های به روز، مطمئناَ در آینده نزدیک، شاهد افزایش این مدل در بازار خواهید بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از مهم­ترین مواردی که مالکان این مدل باید به آن توجه کنند، خرید بیمه شخص ثالث تارا است. این بیمه­نامه برای همه خودروها الزامی است. بیمه شخص ثالث تارا برای آن­هایی است که به دنبال جدیدترین مدل خودرو هستند؛ اما سؤال اینجاست که چرا داشتن این بیمه نامه در تارا بیشتر از بقیه مدل­ها اهمیت دارد؟به ازای هر ماشینی که در خیابان می‌بینیم یک بیمه شخص ثالث صادر شده هم وجود دارد. بر اساس آماری که پلیس راهور ناجا اعلام کرده، حدود ۳۳ میلیون وسیله نقلیه موتوری در ایران وجود دارد و این یعنی ۴۰ درصد از جمعیت ایران امکان استفاده از این وسایل نقلیه موتوری را دارند.از طرف دیگر بیمه شخص ثالث برای همه وسایل نقلیه زمینی نظیر خودرو و موتور الزامی است. اگر می خواهید بیمه شخص ثالث با ارزان ترین قیمت و بیشترین تخفیفات و پوشش ها را بخرید ، با ما همراه باشید.

بیمه شخص ثالث تارا چیست؟

با اینکه خودروی تارا، خودرویی جدید و مدل روز است؛ اما خرید بیمه شخص ثالث تارا برای تمامی مالکان این مدل خودرو اجباری است. این بیمه‌نامه ماشین، خسارات جانی و مالی به اشخاص ثالث و خسارات جانی وارد به خود راننده مقصر K132 را جبران خواهد کرد. در صورتی که راننده خودروی تارا با خودرو یا فردی تصادف کند و باعث آسیب به او یا اموالش شود، با استفاده از این بیمه خودرو می‌تواند، خسارت خود را جبران کند.

اشخاص ثالث در تصادف شامل راننده خودروی مقابل یا همان زیان دیده همراه با سرنشینان آن، راکب موتور مقصر و یک ترک‌نشین آن و سرنشینان خودروی مقصر (به تعداد مجاز در هر خودرو) و عابران پیاده و اموالشان است. پس باید گفت که اجباری بودن بیمه شخص ثالث تارا  با توجه به  خسارات جانی تصادفات  ضروری بوده و در صورت نداشتن علاوه پرداخت خسارت از جیب، قانون هم با راننده متخلف برخورد جدی خواهد کرد. شما می توانید برای خرید بیمه شخص ثالث تارا برای خودروی خود با بیشترین تخفیفات به لینک زیر مراجعه نمایید:

https://bimeh.com/thirdparty/tara

پوشش‌های بیمه شخص ثالث تارا

بیمه شخص ثالث تارا موارد زیر را تحت پوشش قرار می دهد:

خسارت‌های جانی شامل: فوت، ازکارافتادگی، شکستگی و نقص عضو وارد شده از طرف خودروی تارا به افراد ثالث به تعداد مجاز خسارت‌های مالی وارد شده از طرف خودروی تارا به اموال افراد آسیب دیده خسارات جانی وارد شده به راننده تارا در صورت مقصر بودن و تحت نام حوادث سرنشین

بیمه شخص ثالث، خسارات جانی و مالی در تصادفات را جبران می‌کند.

البته موارد زیر تحت پوشش بیمه شخص ثالث نیستند و بیمه گر هیچ تعهدی برای پرداخت خسارت نخواهد داشت:

خسارت واردشده به خودرو راننده تارا خسارت‌های واردشده به وسایل خودروی راننده تارا خسارات ناشی از حوادث در خارج از کشور (نیاز به داشتن پوشش ترانزیت است.) خسارت ناشی از انفجار هسته‌ای خسارات ناشی از محکومیت جزائی و پرداخت جرائم قیمت بیمه شخص ثالث تارا

قیمت بیمه شخص ثالث برای تارا همانند بقیه حساب می شود؛ اما به هر حال، در هر یک مولفه های دیگری هم تأثیرگذار هستند که شامل موارد زیر خواهد بود:

اگر خودروی تارا در ارگان های دولتی استفاده شود، مالک آن باید حق بیمه بیشتری را نسبت به حالت عادی پرداخت کند. تعداد سیلندر دیگر عاملی است که بر قیمت خودروی تارا تاثیر خواهد گذاشت. اگر راننده خودروی تارا در طول مدت بیمه‌نامه خود خسارتی را از شرکت بیمه­گر دریافت نکند، در هنگام تمدید، مشمول تخفیف عدم دریافت خسارت خواهد شد. تخفیف برای سال اول و چهاردهم برابر با 5 و 70 درصد است. البته از آنجا که این مدل خودرو جدید است، بیشتر مالکان برای سال بعد، تخفیف 5 درصدی خواهند داشت؛ مگر اینکه تخفیف بیمه شخص ثالث را انتقال دهند. در صورتی که در سال بعد، راننده تارا اقدام به تمدید به موقع بیمه شخص ثالث نکند، باید جریمه دیرکرد را هم بپردازد. جریمه دیرکرد به صورت تقسیم میزان حق‌بیمه یک سال بدون تخفیف بر عدد 12 و ضرب در تعداد روزهای دیرکرد محاسبه خواهد شد. پوشش مالی عامل دیگر تغییر قیمت بیمه شخص ثالث تارا است. بیمه مرکزی بر اساس نرخ دیه و تعداد سیلندر، پوشش مالی و حق بیمه را اعلام خواهد کرد. در سال 1400 حداقل و حداکثر پوشش مالی برابر با 16 و 320 میلیون است.قوه قضاییه هم نرخ دیه هر سال را برای سال بعد اعلام می‌کند.

کاربری و نوع خودرو ازعوامل موثر بر قیمت بیمه است.

مدت اعتبار بیمه‌نامه شخص ثالث

مدت اعتبار بیمه‌نامه شخص ثالث می‌تواند بلندمدت یک ساله یا کوتاه مدت یعنی چند روزه باشد. خرید بیمه شخص ثالث به صورت سالانه مقرون به صرفه‌تر است ولی اگر می‌خواهید در عرض چند ماه آتی وسیله نقلیه خود را بفروشید یا مشکل در پرداخت نقدی حق بیمه شخص ثالث دارید می توانید، از بیمه نامه کوتاه مدت یا حتی چند روزه شخص ثالث بهره‌مند شوید؛ که در این شرایط حتی خرید اقساطی بیمه شخص ثالث نیز میسر است.

کد تخفیف ۵۰۰ هزار تومانی

خبر خوب برای خریداران بیمه خودرو؛ بیمه دات کام، سامانه استعلام و خرید انواع بیمه، برای رفاه حال خریداران در روزهای پایانی سال ۱۴۰۰ در نظر دارد تا سقف ۵۰۰ هزار تومان، برای خرید انواع بیمه خودرو از جمله بیمه بدنه و بیمه شخص ثالث، تخفیف ارائه دهد. کافیست هنگام خرید کد bimeh500 را وارد نمایید تا از این هدیه و عیدی بیمه دات کام، بهره‌مند شوید.

 

خرید بیمه شخص ثالث تارا از بیمه دات کام

مهم ترین مورد دیگر در کنار دانستن اهمیت بیمه شخص ثالث تارا، توجه به خرید آسان و سریع آن است. در ابتدا لازم است، مالک تارا مواردی از جمله: میزان رضایت، توانگری، تعداد واحدهای دریافت خسارت و قیمت و بیشترین امتیاز را در انتخاب شرکت بیمه در نظر بگیرد. در صورت خرید به صورت حضوری، مقایسه همه این ها با هم در عمل نشدنی است. در حقیقت این امکان وجود ندارد که فردی به تمامی دفترهای شرکت بیمه مراجعه کند و بتواند با خیال راحت اقدام به خرید بیمه خودرو کند؛ اما به راحتی می توان از طریق سایت بیمه دات کام، سامانه فروش آنلاین انواع بیمه نامه، به صورت آنلاین و بدون اتلاف وقت اقدام به خرید بیمه شخص ثالث تارا کرد. همچنین در بیمه دات کام امکان مقایسه انواع شرکت‌های بیمه وجود دراد. فقط کافی است وارد سایت https://bimeh.com/   شوید و از منو محصولات اقدام به خرید نمایید.

 

 

منبع: فردا

کلیدواژه: بیمه شخص ثالث رپرتاژ آگهی بیمه خودرو خودروی تارا خسارات جانی بیمه دات کام خودروی تارا راننده تارا بیمه خودرو بیمه نامه قیمت بیمه مدل خودرو حق بیمه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۷۷۰۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۵ علت خرید اتوبوس شهری از چین | تفاوت اتوبوس داخلی با چینی چقدر است؟

همشهری آنلاین- مهدی اسماعیل پور: شهردار تهران در جریان بخشی از صحبت هایش در جلسه شورای اسلامی شهر تهران و در پاسخ به برخی از اعضا که ایراد ها و انتقاد هایی از قرارداد منعقد شده با طرف چینی داشتند، توضیحاتی را ارائه کرد که بخشی از آن در قالب یک ویدئوی کوتاه با عنوان " چرا ناراحتند؟" در فضای رسانه و مجازی دست به دست می شود. علیرضا زاکانی در این برش کوتاه از صحبت هایش می گوید: «چرا ناراحتند که قرار است ما ماشین با کیفیت ارزان در اختیار مردم قرار دهیم؟ خودرویی که ما در چین با تامین قطعات آن درشهر تهران قرارداد بستیم ۲۲۰ هزار یورو است. جرم ما این است که پا در کفش عده ای کرده ایم که اصلا علاقه ندارند تا بازی شان در کشور بهم بخورد.»

اتوبوس برقی داخلی ۱۵ میلیارد، نه ۱۲ میلیارد تومان

از جمله موارد و شبهات مطرح شده در این رابطه قیمت اتوبوس برقی داخلی است و مدعی شده اند که برخلاف آنچه که شهردار تهران گفته است، قیمت داخلی این خودرو ها ۱۲ میلیارد تومان و معادل ۱۸۱ هزار یورو است! نکته اول؛ کلانشهر در فروردین ماه امسال با کمک دولت از ۴۰ اتوبوس برقی داخلی رونمایی کرد،در همین رابطه علی قاسم‌پور عضو شورای اسلامی شهر کرج که این قیمت هر دستگاه اتوبوس برقی را ۱۵ میلیارد تومان اعلام کرده است، نه ۱۲ میلیارد تومان که این روزها برخی ها روی این قیمت مانور می دهند.

قیمت اتوبوس های برقی داخلی ۳۳۳ هزار یورو

با توجه به نرخ یورو در ارز مبادله ای در این روزها که حدود ۴۵ هزار تومان است، حتی معادل ارزی همان قیمت ۱۲ میلیارد تومان ادعایی هم ۲۶۶ هزار یورو می شود، اما افرادی که به شهردار تهران ایراد گرفته اند ومثلا نکته بین هستند، معادل ارزی این مبلغ را ۱۸۱ هزار یورو به خورد مخاطب خود می دهند! حالا اگر معادل ارزی همین حدود ۱۵ میلیارد تومان قیمت واقعی که عضو شورای اسلامی شهر کرج برای هرکدام از اتوبوس های برقی خریداری شده عنوان کرده است را محاسبه کنیم، رقمی درحدود ۳۳۳ هزار یورو می شود. یعنی تقریبا ۱۵۲ هزار یورو کمتر از قیمت واقعی!

۳۲۳ هزار یورو قیمت درج شده در قرارداد

حالا این حساب و کتاب های فرضی را کنار می گذاریم و برای پی بردن به اصل ماجرا سراغ برگه قراردادی می رویم که در وزارت کشور به امضا رسیده است. در این برگه مبلغ قرارداد هر دستگاه اتوبوس برقی داخلی ۳۲۳ هزار یورو است. این در شرایطی است که قیمت هر دستگاه اتوبوس برقی ساخت چین جدا از اینکه کیفیت و خدمات پس از فروش بهتری دارد، ۲۲۰ هزار یورو است؛ یعنی حدود ۱۰۳ هزار یورو ارزان تر!

اتوبوس های چینی حدود ۵ میلیارد تومان ارزان تر

به عبارت دیگر تفاوت ریالی اتوبوس برقی داخلی و چینی جدا از دیگر فاکتورها از جمله کیفیت، خدمات پس از فروش و سرعت تحویل، به نرخ امروز حدود ۴ میلیارد و ۷۰۰ میلیارد تومان ارزان تر است. اینکه شهردار تهران اعلام کرده اتوبوس های چینی ارزان تر از نمونه های داخلی است حرف امروز نیست. زاکانی در اول اسفند سال گذشته هم عنوان کرده بود که تفاوت قیمت اتوبوس‌های برقی چینی با اتوبوس‌های برقی داخلی بین حدود ۵ میلیارد تومان در هر اتوبوس است، در این رابطه گفته بود: «اتوبوس‌های چینی به مراتب ارزان‌تر از اتوبوس‌های داخلی هستند.»

کلاهی که می‌خواهند بر سر مردم بگذارند

به این ترتیب مشخص می شود که مخالفان و منتقدان سیاسی شهرداری و البته افرادی که منافع شان با بحث واردات خودروی ارزان قیمت و با کیفیت تر چینی به خطر افتاده تلاش دارند تا به مخاطبان و افکار عمومی القا کنند که با قرارداد چین کلاه گشادی بر سرشان رفته است و خرید اتوبوس های برقی بی کیفیت و گران تر مونتاژکاران داخلی به سرعت تحویل بسیار پایین به سود تهران و تهرانی ها است! در واقع کسانی که می‌خواهند سر مردم کلاه بگذارند و در راستای منافع خودشان از جیب مردم پول بردارند همان هایی هستند که برای کنسل شدن قرارداد واردات خودرو و اتوبوس برقی از چین تلاش می کنند و دست و پا می زنند!

کد خبر 848534 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها حمل و نقل خودروی برقی علیرضا زاکانی اتوبوس - شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه شهرداری شهردارى تهران تهران مافیا

دیگر خبرها

  • قیمت محصولات ایران‌خودرو پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳/ قیمت روز دنا و تارا
  • سیگنال عجیب قیمت ارز به بازار خودرو/ پژوپارس چند قیمت خورد؟
  • بیمه شخص ثالث راننده‌محور، بند قانونی که چشم‌انتظار اجراست
  • قیمت محصولات ایران‌خودرو +جدول
  • اعلام قیمت ارزان ترین خودروی برقی/ کاکایی: قرار بود از مونتاژکاریها کم شود/ خودروی برقی، مصرف سوخت کشور را بالا می برد / چرا درباره مافیا آدرس غلط می دهند/ رشد داخلی سازی ارزش افزوده ایجاد می کند
  • قیمت تارا در بازار امروز ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • مقایسه پوشش‌های بیمه شخص ثالث در شرکت‌های مختلف در سال ۱۴۰۳
  • بیمه‌ دیگر در عوارضی آزادراه‌ ها نمی‌ماند
  • ۵ علت خرید اتوبوس شهری از چین | تفاوت اتوبوس داخلی با چینی چقدر است؟
  • آیا با هواپیما می‌توان سفری ارزان به مشهد داشت؟